Szoftver
A Szoftver ( angol nevén: software ) a számítógépeken futó programok összefoglaló neve. A számítógépekre írt programok (mint az operációs rendszer is, a videó lejátszó program, vagy az alkatrészek összehangolt működéséért felelős meghajtóprogramok), szellemi termékek, a számítógépek azon részei, melyek kézzel nem foghatók meg.

Hardver
A hardver ( angol nevén: hardware ) a számítógépnek és annak kézzel megfogható összes elektromos és mechanikus alkotóelemének, tartozékának összefoglaló neve.

Periféria
A periféria egy olyan számítógépes hardver, amivel a számítógép képességeit bővíthetjük. A fogalmat általában azokra az eszközökre alkalmazzák, melyek külsőleg csatlakoznak a számítógéphez, mint például a nyomtató, a lapolvasó vagy a webkamera.

Alaplap
Az alaplap egy többrétegű nyomtatott áramköri lap, ezen kapnak helyet a számítógép különféle elektronikus elemei, illetve a cserélhető alkatrészek, bővítőeszközök (mint például a processzor vagy egy memóriakártya olvasó) befogadását biztosító foglalatok, sínek, csatlakozók.

Processzor
A processzor ( angol rövidítése: CPU ) a számítógép azon része, mely az adott utasítások értelmezéséért/feldolgozásáért, végrehajtásáért felelős. Egyik legmeghatározóbb teljesítménymutatóját, az órajelét MHz-ben (megahertz) vagy GHz-ben (gigahertz) szokás megadni. Napjainkban az otthonra szánt “személyi számítógépek”, hordozható számítógépek piacán főként két piacvezető cég processzorai közül válogathatunk, ezek az Intel, és az AMD.

Memória
A memória ( angol rövidítése: RAM ) a számítógép ideiglenes memóriája, melyben a kapott utasításokat tárolja azok feldolgozásáig, vagy a tápfeszültség megszűnéséig. Tárolókapacitásukat MB-ban (megabyte) illetve GB-ban (gigabyte) szokás megadni. A memória modulok kiválasztásánál fontos tényező továbbá a sebességük, ami meghatározza, hogy a processzor a tárolt adatokat milyen sebességgel képes kiolvasni belőlük. Ezt az értéket MHz-ben szokás megadni.

Merevlemez
A merevlemez ( angol rövidítése: HDD, másik közismert elnevezése: winchester ) egy számítástechnikai adattároló adattároló berendezés. Ezen tárolja a számítógép a feltelepített programokat, személyes adatainkat, fájljainkat. Az adatokat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, melyet a forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír vagy olvas. A lemezek forgási sebességét rpm-ben (azaz a percenkénti fordulatszám) adják meg, míg tárolókapacitásukat GB-ban (gigabyte) vagy TB-ban (terabyte). A memória modulokkal szemben a merevlemezeken az adatok a tápfeszültség megszűnése után is megmaradnak.

SSD
Az SSD a számítástechnikai adattárolók legújabb generációja. A merevlemezes meghajtókkal ellentétben nincs benne mozgó alkatrész. Főbb pozitívumai pedig a gyorsabb működés, és a sokkal kisebb fogyasztás, negatívuma pedig a relatív kis tárolókapacitás és a magas ár.

Videokártya
A videokártya ( másik közismert elnevezése: grafikus kártya ) a számítógép azon alkotórésze, melynek feladata, hogy a számítógép által küldött képi információkat feldolgozza, és egy megjelenítő egység (monitor, LCD modul, HDTV vagy kivetítő) számára értelmezhető jelekké alakítsa. Központi egysége a GPU, amely az összetett grafikus műveletek elvégzéséért felelős, feladata a megjelenítéshez szükséges magas szintű számítási műveletek átvétele a processzortól, ezzel tehermentesítve azt. A videokártya a kivitelezés alapján lehet alaplapra integrált vagy bővítőkártya. Egyik legfőbb teljesítménymutatójuk a memóriaméretük, melyet MB-ban (megabyte) vagy GB-ban (gigabyte) szokás megadni. Napjainkban két piacvezető gyártó termékei közül választhatunk, ezek az NVidia és az ATI céget felvásárló AMD.

Optikai meghajtó
Az optikai meghajtók ( angol rövidítésük: ODD ) olyan adattároló rendszerek, melyeknél az adatok írása és olvasása lézersugár használatával történik. Adatainkat, fájljainkat segítségükkel egyszer- vagy újraírható optikai háttértárakon (CD-, DVD-, Bluray lemez) rögzíthetjük, tárolhatjuk.

Integrált videokártya, -hangkártya
Az integrált alkatrészek nem cserélhető, az alaplapon fixen elhelyezett alkatrészek. Jellemzőjük, hogy általános használatra megfelelőek, de teljesítményük meg sem közelíti a professzionális célra szánt külön beszerelhető társaikét.

Tápegység
A tápegység ( angol rövidítése: PSU ) a számítógépnek azon alkatrésze, mely a számítógép működéséhez szükséges elektromos feszültségeket állítja elő és juttatja el a különféle alkatrészekhez.

Operációs rendszer
Az operációs rendszer ( angol rövidítése: OS ) a számítógépeknek az alapprogramja, mely közvetlenül kezeli a hardverelemeket, és egységes környezetet biztosít a számítógépen futtatandó további programoknak, alkalmazásoknak. Otthoni számítógépeken a legelterjedtebb operációs rendszerek a Microsoft Windows, a Linux és Apple gépeken a Mac OS.

Fájl
A fájl ( angolul: file ) olyan -úgynevezett- állományok összefoglaló neve, melyekben adatainkat (lehet szöveg, kép, hang, stb.) és programjainkat tároljuk a számítógépen. A fájlban tárolt adat tetszőleges, formájára nézve nincs előírás, a gyakorlatban nagyon sokféle formátum létezik. A fájlt minden operációs rendszer használja, konkrét megjelenése azonban már az operációs rendszertől függ.

Program
A program olyan egyszerű utasítások, műveletek logikus sorozata, amelyek megmondják egy számítógépnek, hogy mit csináljon, jellemzően hogy az adatokkal milyen műveleteket hajtson végre. A program szót gyakran a „számítógépes szoftver” kifejezés szinonimájaként használják. Bár a szoftverek fő részét programok képezik, maga a szoftver gyakran tartalmaz erőforrás-állományokat, melyek mindenféle adatot hordoznak, és amik valójában nem a programhoz, hanem az annak működéséhez szükséges környezet részei.

Meghajtóprogram
A meghajtóprogram ( angolul: driver, másik közismert elnevezése: hardver-illesztőprogram ) egy olyan szoftver, mely egy adott hardvereszköz elérését, funkcióinak használatát teszi lehetővé más szoftverek számára.

Vírus
A számítógépes vírusok olyan rosszindulatú, kisméretű szoftverprogramok, melyeknek az a funkciója, hogy egyik számítógépről a másikra terjedjenek, és beavatkozzanak a számítógép működésébe. Ha egy számítógépes vírus kerül egy másik programba, akkor ezt fertőződésnek nevezzük. A vírus megrongálhat vagy törölhet adatokat a számítógépén, felhasználhatja levelezőrendszerét, hogy más számítógépekre tovább terjedjen, sőt esetleg a teljes merevlemezét is törölheti.
A vírus csupán egyike a rosszindulatú szoftverek (angolul: malware ) számos típusának. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a féreg ( angolul: worm ), trójai ( angolul: Trojan horse ), kémprogram ( angolul: spyware ), agresszív reklámprogram ( angolul: adware ) típusú szoftvereket.

Vissza a Főoldalra