Ezen cikkünkben az Ecosia keresőt szeretnénk bemutatni nektek, ami egy környezetbarát alternatívája a Google-nek. Mint azt talán legtöbben tudjátok, az Internetes keresőrendszerek azok az online felületek, amelyek egy adott keresésre különböző tartalmakat jelenítenek meg. Leggyakrabban kulcsszavak, kifejezések alapján keresünk, de van lehetőség például képek alapján is keresni.

Az Ecosia a Microsoftos Bing-nek (korábbi nevein: MSN Search, Windows Live Search, majd Live Search) keresőmotorját használja, ami a második legnagyobb kereső a világhálón, ezáltal kereséseinkre szinte minden esetben rövid időn belül meglelhetjük a legrelevánsabb találatot.
De hogy miben más az Ecosia, és mitől is lesz egy kereső környezetbarát?
Ahogy magukat definiálják:

“Ecosia is the search engine that plants trees”

azaz “Ecosia a keresőmotor, ami fákat ültet”. Ezt az oldalukon található összesített számláló kívánja szemléltetni, illetve az Ecosia-n keresgélve az oldal jobb felső sarkában található kis faszámláló illusztráció, ami minden egyes újabb keresésünk után jelzi, hogy közreműködésünkkel egy újabb fa elültetéséhez járultunk hozzá. Ez persze nem azt jelenti, hogy kémek figyelik minden kattintásunkat és kicsi Hobbitok lepték el az erdőket, akik apró golyós számológépekkel felügyelik minden egyes fa ültetését, az adatokat pedig azonnal felhőben szinkronizálva frissítik, hogy a weboldalukon megbújó manók átállítsák a számlálókat minden egyes elültetett fa után, ezek csak ösztönző megerősítések a felhasználók felé, hogy egy valós célért kattintgatnak. Afelől azonban biztosítani kívánnak mindenkit, hogy bár a honlapjukon található összesített számláló nem darabra pontos számadat, igyekeznek azt úgy alakítani, hogy mindig a valóságnak megfelelő számokhoz a lehető legközelebbi értéket mutassák. Egy apró érdekesség még, hogy az ültetendő fa fajtájától és az egyéb felmerülő költségektől függően felméréseik alapján egyetlen fa ültetésének összköltsége 5 eurócent és 2 euró közé tehető.

Bemutatkozó videójuk:

Interjú az Ecosia egyik tagjával, Pieter van Midwoud-dal (Tree Planting Officer / “Fa ültetési Felügyelő”) :

Működési elvük igen egyszerű:

  1. Kereséskor használd az Ecosia-t
  2. Az Ecosia -mint a konkurens keresők is- bevételhez jut minden egyes kattintás során, amikor a találatok között felbukkanó fizetett hirdetéseikre kattintunk
  3. Az Ecosia a cég összbevételének megközelítőleg 80%-át faültetési projektek finanszírozására fordítja

Fontos megjegyeznünk: Csak abban az esetben támogatod a fák ültetését, ha a reklámok megjelennek a keresés találati oldalán. Ezzel kapcsolatosan annyi csak a teendőd, hogy amennyiben reklámszűrőt használsz (amilyen például a közkedvelt Adblock Plus), azt ki kell kapcsolnod erre az oldalra. Az Adblock Plus esetén rá kell kattintanod az alapértelmezetten piros színű ABP ikonra a jobb felső sarokban, majd a legördülő menüben be kell kapcsolnod az Adblock Plus tiltását az ecosia.org oldalon. Ha jól csináltad, az ABP ikon pirosról szürkére vált.

Ezt úgy kell elképzelnünk, hogy a 2009-ben alapított, Christian Kroll vezette berlini központú vállalat a hirdetésekből (ezeket a találati listák elején és végén találjuk, előttük “Ad” jelöléssel, mint advert, azaz hirdetés) befolyt összegekből finanszírozza az oldal működését (az alkalmazottak fizetését, az utánuk fizetendő járulékokat, a technikai háttér fenntartását, üzemeltetését), majd a fennmaradó teljes hasznot továbbítják a megfelelő szervezeteknek, mint például az Eden Reforestation Projects nonprofit vállalkozás, amely idáig 4 országban (Nepál, Madagaszkár, Haiti és Etiópia) több mint 1100 ember közreműködésével majd 140 millió fát ültetett, de vannak futó projektjeik Peruban, Indonéziában és Burkina Faso-ban is. Partnereik között olyan közismert nagy nevek is szerepelnek, mint a WWF (World Wide Fund for Nature), akikkel például 2009-ben dolgoztak együtt az Amazonas esőerdeinek megmentéséért.
A legutóbbi (2016.12.24-i) kimutatásuk alapján az adott hónapban a támogatás(ok)ra juttatott összeg: 137,000 Euró, (ez a tiszta profit 83%-a vagy a bevételek 49%-a) volt. Céljuk, hogy a faültetések támogatásával élhetőbbé tegyék bolygónkat és legfőképpen, hogy rámutassanak, bolygónk megmentése, a természetes ökoszisztéma fenntartása (mely az emberiség jövőjének záloga), nem egy lehetetlennek tűnő vállalkozás, csak hozzáállás kérdése. Távoli célkitűzésük, hogy 2020-ig 1 milliárd fa ültetéséhez nyújtsanak anyagi támogatást. Jelenleg Több mint 3 millió aktív felhasználójuk van és több, mint 6 millió fa ültetését köszönhetjük már nekik, ezáltal frissebb levegőt és tisztább természetes vízforrásokat teremtve, és növelve a biodiverzitást (azaz a természetes környezet sokféleségét).
Akit tüzetesebben is érdekelnének a cég adatvédelmi irányelvei, jelenleg Google Drive-on tekinthetik meg az aktuális verziót erre a linkre kattintva. Küldetésükről részletesen erre a linkre kattintva olvashattok, rendszeresen nyilvánosság elé hozott kimutatásaikat, elszámolásaikat pedig ezen a linken találjátok.

Véletlenül sem állítanánk, hogy az Ecosia valami világmegváltó technikai újítást hozott az internet népének, de gondoljunk csak bele, napi szinten hány alkalommal használjuk keresésre a Google keresőóriást és társait. Az internetlivestats.com szerint átlagosan másodpercenként több mint 40,000 (azaz napi szinten 3,5 milliárd!) keresés fut le világszerte csak a Google-ön. Ha csak a keresések tizedéhez az Ecosia-t vennénk igénybe, az másodpercenként átlagosan 4,000 keresést jelentene, amivel már közgazdász végzettség nélkül is bátran kijelenthetjük, hogy igen sok fa ültetéséhez járulhatnánk hozzá nulla anyagi befektetéssel és közel ennek megfelelő mértékű energia ráfordításával. A koncepció mindenképpen dicséretre méltó, és mi csak javasolni tudjuk, hogy adjunk egy esélyt az Ecosia programnak, ha nincs semmi különleges körülmény, ami az adott helyzetben a konkurens keresőszolgáltatásokhoz kötne minket (mivel például az Ecosia sajnos jelenleg nem képes keresni a böngészőben mentett könyvjelzőink között) és adjunk egy esélyt magunknak egy tisztább és egészségesebb jövőre!